BÖLGEDE EĞİTİM İLE ALAKALI KRONİK SORUNLAR ÇÖZÜLMEMİŞTİR
16 Ocak 2023, 16:11
TYP PERSONELİ Tüm Öğretmenler Birliği Sendikası Muş Temsilcliği olarak iki sene öncesinden Typ personelinin bölgede yetersiz olduğunu basın açıklaması ile kamuoyuna deklare ederek ilgili kurumlarla gerekli görüşmeleri yaptık. 18 Ağustos'ta bu konuyla alakalı basın açıklaması yaparak idarecilerin ve öğretmenlerin talebi karşılamayan typ personelleri ile alakalı yaşadığı sorunları ; kaçak sigortasız işçi çalıştırmak, düşük ücretlerle emek sömürüsü yapılması, yaşanabilecek adli bir olayda idarecilerin hukuken zor durumda kalabileceği ve eksik personel ihtiyacının karşılanmaya çalışılmasının sürekli eğitim öğretim içinde olmaması sebebiyle eğitim öğretimi geriye çekmesi, eksik personel ihtiyacının öğretmen ya da velilerden para toplanarak giderilmesi gibi sorunları basınla paylaştık. Yine 18 Ağustos'ta Cimer üzerinden bakanlığa bilgi edinme başvurusu ile ilimize ne kadar personel verileceğini ve bu typ personellerinin hangi tarihte iş başı yapacağını sorduk. Gelen cevapta Muş iline verilen personelin yetersiz olduğunu bir kez daha gördük. 410 Typ personeli ilimizin ihtiyacını karşılamadığı ortadadır. Sadece Bulanık İlçesinde milli eğitime bağlı 145 kurum vardır.410 persenol içinden sadece Bulanık için en az 200 personel verilmesi gerekirken bu 410 sayısı Merkez ve ilçelerde ihtiyacı karşılamayacaktır. Sendika olarak talebimiz devletin kadrolu personel istihdam etmesi ve ihtiyacı karşılayan bir sayıyı ilimize vermesidir. Bu eksikliği gidermek adına öğretmenden para veya veliden para toplayarak ya da düşük ücrete kaçak sigortasız işçi çalıştırma yöntemini tercih edenler olacaksa onları sendika olarak uyarıyoruz. Kaçak ve sigortasız işçi çalıştırmak suçtur. Bu sorun öğretmenlerin velilerin cebindende karşılanmamalıdır.
ÖĞRETMEN AÇIĞI Milli Eğitimin doğuda öğretmeni tutmak adına önce 4+2 daha sonra 3+1 yılına düşürülen özür ve tayin sistemi iflas etmiştir. Kalıcı olarak çözüm sağlamamaktadır. Üçüncü yılını dolduran öğretmenler eş ve özür durumundan 4.yılını dolduran öğretmenlerde normal tayinlerle ilimizden ayrılmaktadır. Doğuda ya Karadenizde kırsalda İç Anadolu'da öğretmeni tutacak sistem teşvik sistemi ile hayata geçirilmelidir. 3.hizmet bölgesinde yer alan iller ve kalkınmada öncelikli yörelerde görev yapan öğretmenleri bölgede tutacak maddi anlamda kalıcı bir teşvikin hayata geçirilmesi bu sorunu çözecektir. Bölgenin yerlisi Muş'lu öğretmenler bile tayin alarak bölgeden gitmeyi tercih etmektedir. Sendika olarak 24 Ağustos'ta Cimer üzerinden yaptığımız bilgi edinme başvurusu üzerine bize gelen cevapta sadece Bulanık'tan bu sene 275 öğretmen ilçemizden ayrılmıştır. Geçen sene 210 olan ücretli öğretmen açığı 400'ün üzerine çıkmıştır. Bu da 4 öğretmenden birinin ücretli öğretmen olacağı anlamına gelmektedir. Sadece Bulanık'ta değil Muş’un bütün ilçelerinde aynı şey söz konusudur. Bu bölgenin çocukları ücretli öğretmenlere mahkum edilmemelidir. Batının en güzel yerinde bir halk çocuğu nasıl eğitim alıyorsa bu bölgenin çocukları da aynı şartlarda eğitim almalıdır. Bu konuda 24 ağustos'ta yaptığımız çağrıyı yineliyoruz. Eğitimde fırsat eşitliği ve eşit eğitim hakkı için ilgili kurumlar harekete geçerek bölgeye ayrılan atama kontenjanların arttırılması için gerekli çalışmaları yapmaldır.
LOJMAN VE SERVİS SORUNU Taşımalı eğitimle beraber köy okullarının kapatılması beraberinde lojmanlarında bakımsız ve atıl duruma düşmesine sebep olmuştur. Her ne kadar anasıfını açmak için gereken öğrenci sayısı 10'dan 5'e düşürülüp öğrenci sayısına bakılmaksızın tüm köylerde, öğrencinin olduğu tüm köylerde, tüm illerimizin köylerinde artık köy okullarını açılabilecek olması geç kalınmış bir hamle olsa da bu kararlar alınırken öğretmenin köy ve kırsalda barınma sorunu ile alakalı adımlar atılmamış, atıl durumdaki lojmanlar onarılmamış ya da yeni lojmanlar yapılmamıştır. Öğretmen konaklama sorunu yaşadığı için köylere, uzak mezralara servis ya da özel araç ile ulaşım sağlamakta artan mazot ve benzin fiyatları sebebiyle uzak yerlerde görev yapan öğretmenler aylık 1000-1500 TL gibi ulaşım ücreti ödemektedir. Öncelikle köy ve mezralardaki öğretmen lojmanlarının hayata geçirilmesi yeni lojmanlar yapılması, atıl durumdaki lojmanları yaşanabilecek hale getirilmesi özellikle köy okullarında görev yapan öğretmenleri okullara ulaşım ile alakalı ekonomik anlamda rahatlacak bir ek ödeme kalemimin toplu sözleşmede karara bağlanması gerekmektedir.
BANKA PROMOSYONLARI Geçen sene Kasım ayından itibaren sendika olarak bu konuda çalışmalarımız devam etmektedir. Bulanık'ta banka ile 3 senlik ve 3 taksit şeklinde senelik 1100 TL olmak üzere yapılan anlaşmayı geçen seneden teşhir eden ve yüksek enflasyon öncesi bile Muş genelindeki anlaşmalarının yetersiz olduğunu kamuoyu ile paylaşarak sendikal çalışmalar yaptık. Geçen sene Aralık ayında Banka ile görüşerek 3 senelik peşin olmayan anlaşmanın ihtiyaçları karşılamadığını ve 3 taksit şeklinde olmasının artış eğilim gösteren enflasyon karşısında çerez parasına dönüşeceğini banka müdürüne belirttik. Gerekirse kredi kartlarımızı kapatacağımızı banka önünde bu anlaşmayı teşhir eden basın açılması yapacağımızı banka müdürüne ilettik. Bulanık'taki Banka müdürü İlçe Milli Eğitim bize dilekçe versin genel müdüre ileteyim dediğinde bunu kamuoyu ile paylaşmamıza rağmen ne Bulanık'taki yetkili sendika ne de ilçe milli eğitim geçen sene harekete geçmemiştir.Bu yılın Temmuz ayından itibarende tekrardan promosyon çalışmalarına devam ettik. Geçen seneden ve bu sene Temmuz ayından itibaren yaptığımız promosyon çalışmaları bir çok kez basına haber olmuştur. Muş genelinde gerek öğretmen açığı gerek typ personeli gerek lojman yetersizliği ve yüksek maliyetli yol masrafları ile alakalı çalışmaları ilk yapan sendika TÖBSEN 'dir. Gerek sendikanın sayfaları gerek somut çalışmalar ve basına yansıyan çalışmalar ile bu ortadadır. 17 Ağustos'ta sendika olarak yaptığımız Cimer başvurusunda promosyonun revize ve fesih edilmesi ile alakalı talebimizi ilgili kurumlara yapsakta gelen cevapta banka ile yapılan yazışmalarda revize ile alakalı olumlu cevap alınamadığı ve fesihin mümkün olmadığı bizlere iletilmiştir. 17 Ağustos'tan önce Muş'ta faaliyet gösteren bütün sendikalara çağrı yaparak bütün ilçelerin ilçe milli eğtiim müdürleri ve sendika başkanları ile bir toplantı organize edilerek Muş’un merkez ve diğer ilçelerinde hayırlı bir anlaşma somut bir kazanım adına beraber adım atılması gerektiği belirterek Muş Merkez dışında çok düşük anlaşmalar yapan ilçelerinde sorunlarını bu konuda çözülmesini talep ettik. Sendika olarak TÖB-SEN Muş Temsilcisi Serkan BEBEK olarak bize verilecek olan senelik 1100 TL'yi bu sene Bankaya iade ederek 1100 TL'ye öğretmen ne alabilir listesini de parayı iade ederken bankaya teslim edeceğim. Bu konuda Bulanık ilçe milli eğitim geçen sene adım atamasa da bu sene gerekli adımları atmış ama banka tarafından talepler karşılanmamıştır.Gerek ilçemizde gerek diğer ilçelerde promosyon ile alakalı çalışmalarımız devam edecek.
Toparlamak gerekirse eğitim - öğretimin en büyük bileşeni öğretmendir. İlimizde çok yüksek sayıda bir öğretmen açığı var. Pandemi devam ediyor okulların personel açığı var. Öğretmenlerin ulaşım barınma ve ekonomik sorunları var. Kaliteli ve sağlıklı bir eğitim için okulların ve öğretmenin sorunları göz ardı edilememelidir. Yetkili anlamda bütün görevliler bu sorunları çözmek adına siyaseti birbirinin üzerine basmayı düşmanlığı bir kenara bırakıp sorumluluk almalı ve ilimizdeki eğitim sıralamasını daha iyi yerlere taşımak için elinden gelenin fazlasını yapmalıdır.